Les Graus


08736 Font-rubí 

Història
La Zona de Les Graus dona nom a la riera que la travessa, a la font que hi neix i a la masia que presideix la finca. D’aquest topònim no en queda clar l’origen, tot i que, s’anomena grau a la gola d’un estany, és a dir; un paratge de molta profunditat en el curs d’un riu o pèlag. El mot grau - o graus - el trobem lligat sovint com a topònim de zones fluvials i pobles d’alta muntanya, com ara al Pallars i altres zones dels Pirineus. Sembla ser que, anys enrera, el bosc d’alzines era força més extens, però durant la gerra civil se’n va talar un bon tros per extreure’n carbó. També data d’aquest època, el refugi que hi ha a prop, excavat dins la terra. Segurament es va utilitzar com a amagatall i refugi antiaeri en mig de la frondosa vegetació. Més recentment, concretament l’any 2001, s’hi va establir anualment la Fira de Caça del Penedès, organitzada per veïns i caçadors de Font-rubí. Aquest bosc ofereix a la fira un marc natural incomparable, farcit d’ombres i espai generós. D’altra banda, i en motiu de la seva ubicació entre el municipis de Vilobí i Font-rubí, les escoles dels respectius municipis van prendre el nom mancomunat de Zona Escolar Rural Les Graus.

L'indret
Dins de l’espès bosc de les Graus hi ha força per veure. El camí que passa per davant de la masia i que tot seguit gira a l’esquerra, creua la riera i deixa a mà dreta un extens camp de sembrat. En front, a la banda dreta del camí, una explanada d’alzines ofereix un bon racó pel descans i la carmanyola. Més endavant, darrera de la més grossa de les alzines, hi ha la font de les Graus. Set escalons baixen cap una mena de cup de totxo, a un costat, hi ha un galet metàl·lic que fa de sortidor, però moltes vegades trobarem que no raja. A l’altra banda del camí, una altre explanada és poblada per pins altíssims, alguns d’ells de més de vint metres. Observant el plànol adjunt, podem seguir el caminet que travessa aquest bosc i creua més endavant la riera. A uns quants metres, al peu d’un talús, un túnel s’endinsa excavat a la paret d’argila dura. Dins, si es porta un lot, s’hi veu una petita galeria, hom hi pot romandre ajagut i pot sortir per una altra obertura feta a la mateixa paret del talús. L’entorn és humit i sovint l’aigua de la riera s’estanca formant pèlags envoltats de frondosa vegetació. L’ombra i la tranquil·litat, fan de les Graus un dels llocs més bonics de la part més meridional del municipi.

Com arribar-hi
Rep el nom de Les Graus, la zona boscosa de pins i alzines on conflueixen les aigües de diverses rieres i rases, situada a la zona sud-oest del municipi. Partint de Guardiola, cal dirigir-se per la carretera de Vilafranca cap a Vilobí del Penedès. Tot just abans d’entrar al municipi de Vilobí, veurem a mà dreta una zona industrial, i a mà esquerra un grupet de cases. Cal girar a l’esquerra, pel camí asfaltat que voreja les cases per darrera. Se l’anomena camí de la Font. Al cap d’un centenar de metres, també a mà esquerra, parteix el camí de les Graus, que ens portarà a lloc. Passarem per davant de la masia que també porta el mateix topònim de l’hisenda. A pocs metres el camí es bifurca; les zones més interessants són cap a l’esquerra, en canvi, cap a la dreta aniríem cap a Grabuach. Fins aquí s’hi pot arribar amb cotxe, i amb una horeta a peu, es poden visitar tots els racons d’aquest indret.

Imatges i vídeos

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 18-07-2018 11:31