Festa del Most

Un cop acabada la verema, al mes d'octubre se celebra el goig d'haver obtingut una nova collita.

 

La collita és la recompensa de tot un any de neguits, d'esforços, de treball dur i per a moltes cases de Font-rubí representa una part important o total dels ingressos familiars. Al final de la collita celebrem l'acabament d'un cicle. El most és a la bota i ja fermenta. A mitjans d'octubre l'activitat més feixuga entra en estat de letàrgia. És el moment dels balls populars i la trepitjada de raïm; de tastar el darrer most al so de les gralles.

Els actes més importants de la jornada volen recordar com es veremava i com s'elaborava el vi antigament, quan les feines relacionades amb el vi implicaven la major part del poble o es realitzaven des de cellers casolans. Molts actes de la festa escenifiquen aquests costums que van desapareixent amb el pas dels anys.

En els darrers anys s'ha organitzat un esmorzar popular en base a botifarra, en memòria dels tradicionals esmorzars de veremadors. Veremar en colla esdevenia un acte d'unió, bona convivència i companyerisme entre les persones del poble; i són valors que es volen mantenir. Avui en dia, la feina de pagès s'ha tornat molt més solidària i actes com aquest recorden l'ambient càlid de les colles de veremadors. D'altra banda, l'arribada de les portadores i la trepitjada de raïm a la cubella recorden feines feixugues però especials de la vinya i representen l'elaboració del vi en un mas als anys trenta del segle passat. En els darrers anys, l'oferta folklòrica de la festa s'ha ampliat amb la participació dels balls populars en la jornada.

Al llarg dels anys la Festa del Most ha anat adoptant diverses formes: va ser inclosa a la Mostra de Vins, Caves i Productes Artesanals de Font-rubí i, actualment, forma part del Vinòleum, mostra de vi, cava, oli i artesania.

Imatges i vídeos

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 26-02-2019 17:53